Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Co kupować aby nie tyć?

Najlepiej kupować produkty świeże i poddane jak najmniejszej obróbce. Rób zakupy na targach z żywnością (z owocami i warzywami), w sklepach, gdzie jest duży ruch i produkty szybko schodzą z półek, nie zalegając na nich przez wiele dni lub tygodni.

 

Małe rodzinne przetwórnie i fabryczki


Pamiętaj też o sklepach ze zdrową żywnością - znajdziesz tam wiele cennych dla organizmu produktów, np. różne rodzaje kasz, przypraw, musli bez cukru i sztucznych polepszaczy smakowych, chleby żytnie  i inne. Jeśli masz taką możliwość, zaopatruj się bezpośrednio u drodnych producentów żywności (rolnicy, małe rodzinne przetwórnie, fabryczki serów, gospodarstwa ekologiczne i agroturystyczne). Kupując w supermarketach wybieraj tylko produkty świeże i jak najmniej przetworzone.

 

 

Jak i gdzie kupować, aby nie tyć?

 

Oto kilka zasad, jak podczas zakupów wybierać zdrowe i niskokaloryczne produkty:

1. Warzywa i owoce

Zawsze kupuj świeże owoce, warzywa oraz kiełki (np. rzodkiewki, lucerny, rzeżuchy).

2. Ryby

Pamiętaj o świeżych rybach - najlepsze są te o białym mięsie lub tłuste.

3. Czerwone mięso

Jeśli nie potrafisz obyć się bez czerwonego mięsa, kupuj świeże, chude, z ekologicznych hodowli. Takie mięso jest znacznie bardziej odżywcze niż kiełbasy, pasztety czy wędliny, będące żywnością poddawaną obróbce, w dodatku z konserwantami i ulepszaczami.

4. Soki

Unikaj soków owocowych z dodatkiem cukru i konserwantów - wybieraj świeże i nie słodzone (najlepiej rób je samodzielnie w domu).

5. Nabiał

Kupując nabiał, unikaj pełnotłustego mleka i jogurtów (o śmietanie zapomnij!). Wybierz produkty niskotłuszczowe lub mleko z ziaren, np. orkiszowe, migdałowe, amarantowe, owsiane lub ryżowe (pytaj o nie w sklepach ze zdrową żywnością).

6. Sery

Zamiast żółtych serów wybieraj białe i miękkie, takie jak kozi, ricotta czy serek wiejski.

7. Dania gotowe

Unikaj dań gotowych we wszystkich formach oraz żywności puszkowanej zawierającej sól, cukier i konserwanty. Produkty te najczęściej mają niewielką wartość odżywczą, za to dużo kalorii, dodatków i związków chemicznych. Są to gotowe dania w słoikach (klopsy, gołąbki, flaki, sosy), mrożone (pizze, pierogi, frytki), zupy i sosy w proszku, wędliny, a także chipsy, orzeszki i inne przekąski.

 

 

8. Słodycze

O słodyczach... po prostu zapomnij. Zamiast pieczonych ciast z tłustymi masami, czekolad, batoników, cukierków i ciasteczek wybierz niskokaloryczne i zdrowe koktajle lub sałatki z owoców (z dodatkiem stewii zastępującej cukier oraz z chudym jogurtem lub mlekiem). Proste przepisy znajdziesz TUTAJ i TUTAJ.

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 204 gości oraz 0 użytkowników.

kwiecień 2020
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top