Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Dieta Atkinsa

Głównym założeniem diety Atkinsa jest spożywanie jak największej ilości tłuszczów, które powinny być łączone z białkami, oraz wyeliminowanie do minimum cukrów oraz węglowodanów. Nasz organizm, pozbawiony węglowodanów i cukrów, sięgnie po zapasy zmagazynowane w tkance tłuszczowej i w ten prosty sposób zaczniemy tracić na wadze.

 

Przełomowa dieta Atkinsa

 

W 1972 roku nowojorski kardiochirurg dr Robert Atkins opublikował książkę Dr. Atkins' Diet Revolution, w której opisał kontrowersyjne i rewolucyjne jak na tamte czasy nowe zasady żywieniowe, pozwalające bez wysiłku i bez liczenia kalorii szybko zrzucić zbędne kilogramy. Zarówno książka, jak i dieta z miejsca stały się dietetycznym przebojem.

 

Jemy tłuszcz i chudniemy!

 

Głównym założeniem tej diety jest spożywanie jak największej ilości tłuszczów, które powinny być łączone z białkami, oraz wyeliminowanie do minimum cukrów oraz węglowodanów.

Zjadanie nadmiernej ilości węglowodanów powoduje, że narażamy się na zwiększenie produkcji insuliny, odpowiadającej za wchłanianie i przyswajanie składników odżywczych, w szczególności węglowodanów. To powoduje szybkie wchłonięcie tego, co spożyliśmy. Niezużyte składniki odżywcze magazynują się w naszym organizmie i w ten sposób odkłada się w nim tłuszcz.

 

 

Jeśli zastosujemy plan żywieniowy zaproponowany przez dr Atkinsa, nasz organizm, pozbawiony węglowodanów i cukrów, sięgnie po zapasy zmagazynowane w tkance tłuszczowej i w ten sposób zaczniemy chudnąć.

Proces ten nazywa się kwasicą ketonową. My odczuwamy ten proces w ten sposób, że zmniejsza się nam apetyt, a co za tym idzie mniej jemy. 

 

Jeśli zdecydujemy się na odchudzanie według dr Atkinsa, w naszym jadłospisie znajdą się mięso, ryby, sery, jajka i niewielka ilość warzyw.

Stosując się do zaleceń żywieniowych dr Atkinsa – dzięki czemu wystąpi w naszym organizmie wyżej opisany proces kwasicy ketonowej, spalającej tłuszcz - będziemy czuli mniejszy głód, spożywali mniejsze posiłki i chudli.

 

Jak stosować dietę Atkinsa?

 

Przygotowanie posiłków jest proste, a co ważne - nie liczymy kalorii i nie głodujemy! Musimy jednak pamiętać o ścisłym stosowaniu zaleceń dietetycznych dr Atkinsa.

 

Dieta dr Atkinsa składa się z 4 faz:

 

FAZA I: PRZYGOTOWAWCZA

 

Trwa 14 dni i możemy zrzucić nawet 7 kilogramów. Jemy tylko 20 g węglowodanów dziennie, spożywamy 3 duże posiłki i dwa małe.

 

Produkty zabronione:
warzywa zawierające dużo skrobi, takie jak np. ziemniaki, kukurydza
pieczywo, zboża, makarony
chudy nabiał
owoce
orzechy
cukier
kofeina
alkohol

 

Produkty dozwolone:
bogate w proteiny, czyli wszystkie gatunki mięsa (kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina), jaja, owoce morza
bogate w tłuszcze: oliwa z oliwek, olej roślinny, masło, awokado, majonez
niskowęglowodanowe warzywa, głównie zielone warzywa liściaste (powinny stanowić one większość z 20 gram zalecanych węglowodanów, dostarczanych organizmowi, lecz ich ilość nie powinna przekraczać 3 szklanek dziennie)

inne (dawka dzienna):

- 10-20 oliwek

- porcja bezcukrowej bitej śmietany

- kilka łyżeczek niesłodzonej śmietanki do kawy

- 3 łyżki soku z cytryny lub limonki

 

FAZA II: DALSZEJ UTRATY WAGI

 

Dokładny czas trwania drugiej fazy nie jest sztywno ustalony, stosujemy go do momentu aż zostanie nam około 2-5 kilogramów do zrzucenia.

 

 Zasady obowiązujące w II fazie:

1. Stopniowo, z każdym kolejnym tygodniem trwania II fazy diety, zwiększamy ilość węglowodanów w menu o 5 gram, czyli w pierwszym tygodniu dodajemy 5 gram, w następnym tygodniu kolejne 5 gram, i tak dalej, aż do momentu, kiedy do schudnięcia zostanie nam tylko ok. 2-5 kilogramów.
Dodajemy więc stopniowo:
- biały ser
- warzywa zawierające skrobię
- rośliny strączkowe
- owoce
- pełnoziarniste przetwory
Przykładowo te dodatkowe 5 gram węglowodanów znajduje się w:
- 125 gram mozzarelli lub białego sera
pół szklanki serka wiejskiego
- pół szklanki kremówki
2. Jeśli produkty z nowego menu powodują ponowne przybieranie na wadze lub wzmożenie apetytu, należy je odstawić.

 

FAZA III: PRZED UTRZYMANIEM WAGI

 

Ten etap jest dosyć długi – trwa od 2 do 3 miesięcy, podczas których tracimy około pół kilograma tygodniowo.

 

 

Zasady obowiązujące w III fazie:

Trzymamy się dalej zasady stopniowego dodawania węglowodanów z drugiej fazy, z tą różnicą, że możemy dodawać już po 10 g w każdym kolejnym tygodniu, ale tylko wtedy, kiedy wciąż chudniemy, jeśli zaczniemy tyć - musimy je wycofać.
Przykładowo zalecane dodatkowe 10 gram węglowodanów znajduje się w:
- 1/2 jabłka
- 12 czereśniach
- 12 winogronach
- 1 brzoskwini
- 1/2 grejpfruta
- 1 szklance truskawek
- 3/4 szklanki melona
- 1 kiwi
- 1/3 banana
- 1 śliwce
- 1/2 szklanki orzechów
- 1/2 szklanki migdałów

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 229 gości oraz 0 użytkowników.

grudzień 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top