Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Dieta Dukana (proteinowa)

Dieta Dukana (inaczej zwana proteinową lub białkową) należy do najskuteczniejszych diet ostatnich lat, z tego też powodu szybko stała się odchudzającym hitem na całym świecie. Skąd ten sukces? Dieta jest prosta do stosowania, nie wymaga liczenia kalorii ani przygotowywania wyszukanych posiłków. Nie czujemy też głodu, a chudniemy, i to dużo.

 

Autorem diety jest dr Pierre Dukan, francuski lekarz, od ponad 30 lat specjalizujący się w dietetyce i walce z otyłością.

 

Skąd ta skuteczność w odchudzaniu?

 

Spożywanie protein (białek) zmniejsza ich kaloryczność.

 

Każdy człowiek spożywa posiłki złożone z trzech składników: węglowodanów, tłuszczów i białek (proporcje w posiłku wynoszą: 5 części węglowodanów, 3 części tłuszczów i 2 części białka). Przy takich proporcjach przyswajanie kalorii w jelicie cienkim odbywa się z maksymalną efektywnością, a wydajność energetyczna pożywienia jest tak duża, że może powodować przybranie na wadze. Wystarczy więc zmienić proporcje, aby zakłócić absorpcję kalorii i obniżyć energetyczną wydajność pokarmów.

 

 

Taką najbardziej radykalną modyfikacją, najintensywniej zmieniającą przyswajanie kalorii, jest ograniczenie się do zjadania tylko jednego składnika odżywczego. Idąc tym tropem, stosowano już diety, oparte wyłącznie na węglowodanach lub tłuszczach. Jednak miały one zbyt negatywny wpływ na organizm człowieka (przy zwiększonej ilości cukru może dojść do cukrzycy, a przy tłuszczu – do chorób serca i naczyń krwionośnych).


Pozostały więc białka, których krótkotrwałe stosowanie nie prowadzi do poważnych schorzeń. Gdy spożywamy same białka, organy trawienia pracują z ogromnym trudem nad każdym kęsem pokarmu, do którego nie zostały zaprogramowane, i z którego wartości kalorycznej nie mogą w pełni skorzystać. W takiej sytuacji organizm zadowala się czerpaniem białek koniecznych do podtrzymania funkcji organów (mięśni, krwinek, skóry, włosów, paznokci), a pozostałe kalorie zużywa źle i tylko częściowo, więc nie tyjemy.

 

Przyswajanie białek pociąga duże zużycie kalorii, co jest kolejnym powodem chudnięcia na tej diecie.

 

By organizm przyswoił 100 kalorii czystych białek musi ponieść ogromny wysiłek, bowiem białka zbudowane są z bardzo długich łańcuchów molekuł, których podstawowe ogniwa – aminokwasy, są ze sobą tak silnie połączone, że ich rozdzielenie wymaga dużej pracy. Na przyswojenie ich organizm zużywa 30 kalorii, pozostawiając tylko 70, czyli wysiłek organizmu (zwany SDD – czyli dynamiczne działanie pokarmów) wynosi 30%. Dla porównania, na przyswojenie tej samej ilości cukrów wykorzystuje tylko 7 % (7 kalorii), a tłuszczów – 12% (12 kalorii). Stąd to chudnięcie.

 

Ale są jeszcze inne działania białek, które powodują, że tracimy zbędny tłuszczyk.

 

Spożywanie białek powoduje uczucie sytości, dlatego wiele osób na tej diecie mówi, że po 2-3 dniach jej stosowania przestaje odczuwać głód.

 

Dodatkowo białka przeciwdziałają obrzękom i zatrzymywaniu wody, zwłaszcza u kobiet, w okresie cyklu miesięcznego, kiedy to przybierają na wadze. Białka zwiększają również odporność organizmu. Czyste białka pozwalają schudnąć bez utraty masy mięśniowej i bez zwiotczenia skóry.

 

Musimy jednak pamiętać, że kuracja ta musi być obfita w wodę – pijemy min. 1,5 litry płynów dziennie.

 

Dietetyczny buldożer pożerający tłuszcz

 

Dieta Dukana jest prawdziwym buldożerem, który jest skuteczny nawet w najtrudniejszych przypadkach, np. u kobiet przed menopauzą, podatnych na zatrzymywanie wody i wzdęcia oraz u kobiet w okresie menopauzy, stosujących leczenie hormonalne. Niezwykle skuteczna jest u osób, uważanych za uodpornione na kuracje odchudzające z powodu nieskutecznego, wielokrotnego ich stosowania.

 

Zapomnij o liczeniu kalorii

 

Podczas stosowania diety nie liczymy kalorii i możemy spożywać posiłki o dowolnych porach. Musimy jednak pamiętać, że wolno nam jeść tylko te produkty, które są dozwolone w konkretnej fazie. Do tego pijemy minimum 1,5 litra płynów dziennie.

 

Jak stosować dietę proteinową?

 

Dieta została podzielona na cztery fazy:

 

PROTAL I: FAZA UDERZENIOWA

 

W SRÓCIE: jemy tylko czyste proteiny; faza uderzeniowa powinna trwać 5 dni, ale można ją stosować od 1 do 10 dni

 

Podczas fazy ataku jemy wyłącznie produkty i dania czysto proteinowe, co powoduje błyskawiczne chudnięcie, porównywalne do efektów głodówki.

 

Jednym wymogiem diety jest rygorystyczne przestrzeganie tego, co jemy – nie wolno nam zjeść nic, poza wskazane produkty białkowe. Ale można je dowolnie łączyć między sobą. Nie musimy liczyć kalorii ani jeść o stałych porach. W trakcie 5 dni fazy uderzeniowej tracimy 2-3 kg, u osób bardzo otyłych nawet 4-5 kg, u kobiet w czasie menopauzy i terapii hormonalnej – 1 kg.

 

Produkty, które możemy jeść w FAZIE PROTAL I:

 

 Kategoria pierwsza: Chude mięsa czyli cielęcina, konina, wołowina 

 Wołowina: befsztyk, polędwica, rostbef, zrazówka, kawałki bez tłuszczu, nie wolno jeść: antrykotu i rozbratla z kością, które są zbyt przerośnięte tłuszczem
 Cielęcina: najlepiej filety i pieczeń, można jeść kotlety z kością, ale pod warunkiem, że usuniemy otaczający je tłuszcz
 Konina: wszystko oprócz łaty
 Niedozwolona jest wieprzowina i jagnięcina.

 

Mięso pieczemy w piekarniku lub grillujemy, gotujemy - wszystkie formy przyrządzania są dozwolone. Jednak nie wolno używać żadnego tłuszczu: smalcu, oleju, masła i innych. Musimy też pamiętać, że mięso musi być chude.

 

 Kategoria druga: Podroby
 Wątroba cielęca, wołowa lub wątróbki z drobiu i ozór cielęcy lub wołowy (tylko czubek)

 

 Kategoria trzecia: Ryby
(Wszystkie ryby są dozwolone, tłuste i chude, białe i niebieskie, świeże i mrożone, w konserwie w sosie własnym (w oleju nie jemy), wędzone i suszone)
Tłuste ryby o niebieskiej skórze: sardynka, makrela, tuńczyk, łosoś
Białe i chude ryby: sola, czarniak, dorsz, dorada, barwena, okoń, merlan, reja, pstrąg, rdzawiec, miętus i inne
Ryby wędzone: łosoś, pstrąg, węgorz, łupacz
Ryby w konserwach (ale tylko w sosie własnym): tuńczyk, łosoś, makrela
Surimi

 

Ryby przygotowujemy bez dodatku tłuszczu, skropione cytryną lub przyprawione aromatami; możemy je również upiecz w piekarniku, np. w folii, z ziołami i cytryną. Dozwolone jest także gotowanie ryb w wywarze z jarzyn.

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 277 gości oraz 0 użytkowników.

czerwiec 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top