Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Ostre przyprawy w walce z przeziębieniami

Już starożytni wiedzieli, że nic tak nie zwalczy przeziębienia, jak pieprz. Ostre przyprawy zawierają  składniki przypominające te, które znajdują się obecnie w lekach stosowanych na zapalenie gardła lub przeziębienie. Właściwości lecznicze palących, ostrych przypraw są jednak niedoceniane.

 

Jakie jest działanie ostrych przypraw?

 

Ostre przyprawy pomagają usunąć wydzielinę z zajętych chorobowo oskrzeli. Mają działanie oczyszczające, czyli przeciwdziałają procesom zapalnym. Przykładem takiej przyprawy jest znany nam czosnek. Ale podobnie działa także na przykład wyciąg z chrzanu. Zwiększa on wydzielanie śliny, powoduje łzawienie i kichanie. Dzięki temu jest stosowany w medycynie jako składnik leków przeciw przeziębieniom, kaszlowi, zapaleniu gardła. Podobnie działa na nasz organizm pieprz i chili.

 

 

Przyprawy, które zwalczają przeziębienia

 

Musztarda, chrzan, czosnek, chili, pieprz, cebula. Im ostrzej tym lepiej dla naszego przeziębionego organizmu. Składniki zawarte w tych przyprawach uruchamiają mechanizmy oczyszczające, a więc są bodźcem dla gruczołów powodujących łzawienie, wydzielanie śliny czy też katar. W praktyce oznacza to, że doprowadzają na przykład do usunięcia z oskrzeli zalegającej w nich wydzieliny. Mają zbawienny wpływ na chore gardło i krtań, leczą zapalenie zatok (usuwają zalegającą wydzielinę), a nawet rozedmę płuc i alergię. Najogólniej mówiąc - leczą wszystkie dolegliwości związane z górnymi drogami oddechowymi.

 

Znakomity lek dla palaczy

 

Są też świetnym środkiem oczyszczającym organizm palacza, zwłaszcza cierpiącego na chroniczny kaszel. Swoim działaniem częściowo eliminują fatalne skutki palenia papierosów. Dodatkowym wsparciem naruszonego zdrowia palacza będzie przyjmowanie witaminy C.

 

 

Jak leczyć ostrymi przyprawami?

 

Zapobiegawczo najlepiej  używać ostrych przypraw przynajmniej trzy razy w tygodniu. W trakcie choroby codziennie. Wówczas warto stosować również na przykład własnoręcznie przygotowany syrop z cebuli lub grog chrzanowy. Można pić herbatę z korzenia lukrecji, a gardło najlepiej płukać wyciągiem z szałwii.

 

W razie infekcji uważaj na mleko!

 

W trakcie infekcji górnych dróg oddechowych należy unikać mleka. Zwłaszcza w poważnych stanach chorobowych. Mleko działa bowiem odwrotnie niż ostre przyprawy. Oznacza to, że hamuje wydzielanie i uwalnianie się śluzu, co zwiększa zaleganie wydzieliny w zatokach lub oskrzelach.

 

 

Pamiętaj o rosole i jogurcie

 

Zwalczyć przeziębienie pomoże również jogurt naturalny oraz domowy rosół, ale taki, ugotowany na wywarze z mięsa wiejskiej kury, koniecznie ze skórą.

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 157 gości oraz 0 użytkowników.

listopad 2018
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top