Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Dania z recyklingu

 Skórka kiwi lub liście brokułów zawierają cenne witaminy i składniki mineralne, jednak przy przygotowaniu posiłków zawsze lądują w koszu na śmieci. Nikt nie wpadłby na to, że może być inaczej. A jednak... warto je wykorzystać do przygotowania szybkich i dietetycznych dań! Recykling w kuchni? Czemu nie! Zwłaszcza, że może być fit.

 

 

Skórki, liście i korzonki zamiast owadów

 

Skórki warzyw i owoców, liście, twarde części np. kalafiora i brokuła - jednym słowem powszechnie kojarzone jako kuchenne odpadki. Ale czy to właściwe podejście? Czy w czasie, kiedy dużo mówi się o marnowaniu żywności i szuka jej nowych źródeł na przykład w postaci owadów - nie jest to zdecydowanie przestarzałe spojrzenie na żywność? Oczywiście, że tak! Te niedoceniane skórki, liście i korzonki warzyw i owoców to bogate źródło witamin i składników mineralnych. Nie od dziś przecież wiadomo, że jabłka należy jeść ze skórką, ale dobrze umyte.

 

 

Pyszny krem ze skórki kiwi!

 

Przyjrzymy się kilku z tych "kuchennych odpadków": liściom selera oraz brokuła, nasionom cukini i skórce kiwi. Zawierają bowiem wiele cennych składników mineralnych i witamin. Poniżej są też propozycje dań, które można z nich przyrządzić.

 

Produkt Wartość odżywcza

Wykorzystanie w kuchni

(przepis na danie)

Liście selera

(zielone części selera, które zazwyczaj wyrzucamy)

błonnik, magnez, wapń, witamina C Sałatka z liśćmi selera: garść liści opłukać, osuszyć i posiekać; wymieszać z upieczoną (lub zgrillowaną na patelni grillowej) piersią z kurczaka, łyżką kukurydzy z puszki i pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym.

Liście brokuła

(znajdują się u nasady, obrywamy je przy myciu brokuła)

beta-karoten, sulforafan Surówka z listakmi z brokuła: listki umyć i posiekać, dodać starte na tarce jabłko i marchew; doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i łyżką oleju rzepakowego.

Nasiona cukinii

(bywa ich dużo w dojrzałych, dużych cukiniach, są twarde, więc najczęściej je usuwamy i wyrzucamy)

nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, magnez Prażone nasiona cukinii (zdrowa przekąska): dokładnie oczyścić i opłukać nasiona, skropić oliwą, posolić, posypać curry; rozsypać na blasze i piec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 160oC

Skórka kiwi

(tak! chodzi o brązową skórkę tego owocu)

witamina C, przeciwutleniacze, błonnik 
Krem ze skórki kiwi i jabłka: skórkę z jednego lub dwóch kiwi zmiksować blenderem z jabłkiem ze skórką (ale pokrojonym w kostkę) i kilkoma zielonymi winogronami; dodać łyżeczkę miodu i pół szklanki jogurtu naturalnego light.

 

Smacznego!

 

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 242 gości oraz 0 użytkowników.

kwiecień 2020
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top