Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Czy wiesz, co żujesz razem z... gumą do żucia?

Sięgamy po nią po jedzeniu, w pracy przed spotkaniem z klientami, po spotkaniu towarzyskim, na którym piliśmy alkohol. Bo pięknie pachnie - na przykład miętą lub owocami; bo orzeźwia, dodaje pewności siebie. Guma do żucia - wszechobecna, zawsze pod ręką, nieodłączny element popkultury.

Sięgamy po nią po jedzeniu, w pracy przed spotkaniem z klientami, po spotkaniu towarzyskim, na którym piliśmy alkohol. Bo pięknie pachnie - na przykład miętą lub owocami; bo orzeźwia, dodaje pewności siebie. Guma do żucia - wszechobecna, zawsze pod ręką, nieodłączny element popkultury.

 

Co przeżuwamy z gumą?

 

Co kryje w sobie guma do życia? Czy kiedykolwiek - sięgając odruchowo po gumę do żucia - zastanawialiście się z czego tak na prawdę jest guma...? Nie mamy świadomości co przeżuwamy razem z gumą do żucia!

 

 

Guma do żucia, czyli 7 x E!

 

Guma do żucia zawiera: E213, E214, E310, E320, E321, E421, E950, E951, E962! Co mogą powodować te konserwanty? Sprawdź:

 

E213 - czyli benzoesan potasu, który jest konserwantem, powoduje: astmę, pokrzywkę, anafilaksję, problemy behawioralne,  egzemę; niezalecany osobom uczulonym na aspirynę oraz dziecim.

 

E214 - czyli ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego, który jest konserwantem, powoduje: astmę, pokrzywkę, reakcje alergiczne, zaczerwienienie, swędzenie i łuszczenie się skóry, anafilaksję.

 

E310 - czyli galusan propylu, który jest przeciwutleniaczem, powoduje: astmę, kontaktowe zapalenie skóry, podrażnienia żołądka, niezalecany dla uczulonych na aspirynę, niedopuszczlny dla niemowląt i małych dzieci.

 

 

E320 - czyli butylohydroksyanizol, który jest przeciwutleniaczem i konserwantem, powoduje: pokrzywkę, senność, katar sienny, ból głowy, świszczący oddech, zmęczenie, astmę, niezalecany dzieciom; może wpływać na nerki, wątrobę, tarczycę, żołądek, płodność; kancerogenny i teratogenny.

 

E321 - czyli butylohydroksytoluen, który jest przeciwutleniaczem i konserwantem, powoduje: pokrzywkę, zapalenie skóry, zmęczenie, astmę, agresywne zachowanie, skurcze oskrzeli, niezalecany dzieciom.

 

E421 - czyli mannitol, który jest substancją słodzącą i środkiem utrzymującym wilgotność, powoduje: pokrzywkę, nadpobudliwość, mdłości, wymioty, biegunkę; dysfunkcję nerek, podrażnienia żołądka, anafilaksję; niezalecany dzieciom i diabetykom.

 

E950 - czyli acesulfam K (zawiera go niskokaloryczna guma do żucia), który jest substancją słodzącą i wzmacniaczem smaku i zapachu, może przyczynić się do raka płuc, raka piersi, białaczki i chorób układu oddechowego.

 

E951 - czyli aspartam, który jest substancją słodzącą i wzmacniaczem smaku i zapachu, powoduje: bóle głowy, depresję, niepokój, zmęczenie, nadpobudliwość, symptomy jak w stwardnie-niu rozsianym, ślepotę, agresję, migrenę, astmę, bezsenność, zawroty głowy, irytację, epilepsję, utratę pamięci, apopleksję; niezalecany w ciąży (teratogenny).

 

E962 - czyli sól aspartamu-acesulfamu, który jest substancją słodzącą, powoduje to samo, co E951 i E950.

 guma do zucia 2 co kryje

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 193 gości oraz 0 użytkowników.

lipiec 2020
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top