Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Uważaj na chipsy!

O tym, że chipsy są wysokokaloryczną przekąską wiedzą już chyba wszyscy. Z tego powodu muszą zapomnieć o ich podjadaniu ci, którzy są na diecie odchudzającej. Ale mało kto wie, jakie inne - nieporządane dla zdrowia - skutki wywołują zawarte w nich konserwanty i ulepszacze.

 

Niezdrowe ale... smaczne wzmacniacze smaku i zapachu

 

Chipsy smakowe mogą zawierać wzmacniacz smaku i zapachu E635 (5-rybonukleotyd disodowy). Może on wywoływać astmę, nadpobudliwość i zmiany nastroju, a także dnę moczanową i problemy z nerkami. Wywołuje także swędzące wysypki skórne, które pojawiają się do 30 godzin po spożyciu. Muszą go unikać osoby uczulone na aspirynę i dzieci.

 

chipsy 500x500

 

Kolejnym wzmacniaczem smaku i zapachu, dodawanym do chipsów, jest E634 (5-rybonukleotyd wapnia). Skutkiem ubocznym, który może wystąpić po spożyciu tego chemicznego ulepszacza, jest astma, nadpobudliwość, swędzące wysypki, anafilaksja oraz opuchlizna warg, gardła i języka.

 

E635 i E634 dodawane są jeszcze do gotowych ciast owocowych. 

 

Skąd bierze się kolor chipsów?

 

Dlaczego chipsy mają odcień brązu? Dzięki barwnikowi o nazwie brąz FK (czyli E154). Koloruje się nim jeszcze wędzone ryby oraz szynki. Po spożyciu sporej ilości tego barwnika może pojawić się astma i reakcje alergiczne. Wpływa też na kondycję serca, nerek, wątroby i tarczycy. Powinny go unikać zwłaszcza ci, którzy są uczuleni na aspirynę oraz dzieci.

 

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 213 gości oraz 0 użytkowników.

kwiecień 2020
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top