Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

 

Ryba pod beszamelem

 

Składniki:

600 g filetów z białej ryby morskiej świeżej lub mrożonej

sok z 1/2 cytryny

skórka z cytryny

łyżka przyprawy do ryb

1/4 szklanki oleju do smażenia

1 1/2 łyżki masła, najlepiej sklarowanego

sól

2-3 garście szpinaku

 

SOS:

2 łyżki masła

2 czubate łyżki mąki pszennej

1 1/2 szklanki mleka

liść laurowy

szczypta startej gałki muszkatałowej

1-2 łyżki startego sera (parmezanu lub niebieskiego pleśniowego)

1/4 łyżeczki białego pieprzu

sól

 

Przygotowanie:

Jeśli ryba jest mrożona, najpierw należy ją lekko rozmrozić. Opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na 4-6 dużych kawałków, skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć odrobiną skórki z cytryny. Odstawić na 15 minut. Potem każdy kawałek ryby ponownie osuszyć ręcznikami i oprószyć solą. Na patelni rozgrzać olej. Na średnim ogniu obsmażyć rybę z każdej strony (po 2 i pół minuty). Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć kawałki ryby. Włączyć piekarnik ustawiając go na 180 oC.

 

W rondlu rozpuścić masło aż się spieni i wsypać wtedy mąkę, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, zdjąć z ognia i powoli wlać zimne mleko, energicznie mieszając. Wrzucić listek laurowy i podgrzać, cały czas mieszając. Po zagotowaniu się sosu zmniejszyć ogień i gotować do uzyskania konsystencji śmietany (ok. 5 minut). Zdjąć rondel z gazu, wyjąć liść laurowy, doprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatałowej.

 

 

Do ryby pasuje beszamel z serem pleśniowym i szpinakiem. Liście szpinaku umyć i osuszyć. Połowę rozsypać na rybie. Zetrzeć ser pleśniowy i wymieszać go z gorącym beszamelem. Polać nim rybę i szpinak. Na całość rozrzucić resztę szpinaku. Wstawić danie na 30 minut do rozgrzanego piekarnika. Zapiec, a potem podawać.

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 215 gości oraz 0 użytkowników.

maj 2019
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top