Marchwiowo-migdałowa zupa-krem

 

Marchew jest bogatym źródłem beta-karotenu, który korzystnie wpływa na układ odpornościowy, skórę i włosy. Już po krótkim czasie picia soku z marchwi gołym okiem widać efekty: lśniące włosy oraz gładką i napiętą cerę (przeciwutleniacze zawarte w marchwi opóźniają procesy starzenia!). Migdały to również kopalnia składników odżywczych, głównie magnezu, który wspomaga pracę nadnerczy. Niski poziom magnezu powoduje napiecie nerwowe, toteż migdały są naturalnym środkiem pomagającym zwalczać stres.

 

(porcja dla 4 osób)

 

Składniki:

2 cebule, obrane i posiekane
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
6 marchwi, pozbawionych końcówek, obranych i pokrojonych w plasterki
2 łodygi selera naciowego, pozbawione końcówek i posiekane
1 łyżka bulionu warzywnego (lub 1 kostka)
2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry; łodyżki odłożyć
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki; łodyżki odłożyć
10 dag mielonych migdałów

 

Przygotowanie:

Umieścić cebulę, czosnek, marchew i seler w dużym garnku. Dodać 1,25 litra wrzącej wody i kostkę bulionową. Doprowadzić do wrzenia, a następnie wrzucić odłożone łodygi ziół. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie (sprawdzić nożem). Zdjąć z ognia i nieco ostudzić. Następnie odcedzić, zostawiając wywar do dalszego użycia. Wyjąć łodygi ziół, po czym zmiksować warzywa na gładką masę. Włożyć zmiksowane warzywa z powrotem do garnka, dodać mielone migdały i tyle wywaru, żeby otrzymać pożądaną konsystencję zupy. Podgrzać ponownie, wlać zupę do podgrzanych miseczek i podawać udekorowaną posiekaną kolendrą i natką pietruszki.

 

 

Porada:

Zupa dobrze smakuje również ze słodkimi ziemniakami. Wystarczy dodać 1 ziemniak pokrojony w kostkę (zamiast 2 marchwi).

 

źródło: Jesteś tym, co jesz, Gillian McKeith, Poznań 2006