Zupa rybna z miso

 

(porcja dla 4 osób) 

 

Składniki:

1 ząbek czosnku, obrany i pokrojony w cienkie plasterki

2,5 cm świeżego korzenia imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki

1 saszetka zupy miso instant

10 dag ryby o białym mięsie, bez skóry i pokrojonej na kawałki

8 strączków groszku bezłykowego, pozbawionych końcówek i pokrojonych w plasterki

1 czerwona papryka, pozbawiona gniazda nasiennego i posiekana

1 główka kapusty chińskiej (bok choy), drobno poszatkowanej

2 cebule dymki, oczyszczone i pokrojone w plasterki

1 garść kiełków fasoli

1 garść świeżego zielonego groszku

 

Przygotowanie:

W średnim garnku zagotować pół litra wody i dodać do niej czosnek, imbir oraz zupę miso. Gotować przez minutę, a następnie wrzucić rybę, strączki groszku i paprykę. Ponownie doprowadzić do wrzenia i za pomocą łyżki cedzakowej zebrać z powierzchni wywaru gromadzącą się pianę. Gotować przez 2 minuty.

Dodać bok choy i dymkę, gotować jeszcze przez minutę.

Wlać zupę do ogrzanych miseczek. Dodać kiełki i groszek, podawać natychmiast.

 

 

źródło: Jesteś tym, co jesz, Gillian McKeith, Poznań 2006