Odchudzająca

zupa jarzynowa z kaszą manną

 

(porcja dla 1 osoby)

 

Składniki:

1 marchew (średniej wielkości)

1 pietruszka (średniej wielkości)

1/2 pora (średniej wielkości)

1/2 selera (średniej wielkości)

3 łyżki kaszy manny

1 łyżeczka oleju

sól

pieprz

liść laurowy

1 ząbek czosnku

natka zielonej pietruszki (posiekana)

 

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i pora umyć, pokroić w talarki i obsmażyć na łyżeczce oleju. Następnie przełożyć całość do garnka, zalać 300 ml wody, wrzucić liść laurowy i wyciśnięty ząbek czosnku. Gotować jeszcze mniej więcej 20 minut.

W międzyczasie zalać wodą kaszę mannę, posolić i ugotować na gęsto. Po ugotowaniu ostudzić i pokroić w kostkę, a potem włożyć do ugotowanego bulionu warzywnego. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Pozypać zieloną pietruszką. Podawać.