Ziołowy krem

z pełnoziarnistymi grzankami

 

(porcja dla 1 osoby)

 

Składniki:

1/2 selera (średniej wielkości)

1/2 pora (średniej wielkości)

2 ziemniaki

garść rzeżuchy

garść świeżej bazyli

sól

pieprz

1 kromka chleba pełnoziarnistego

1 jajko

 

Przygotowanie:

Jajko umyć pod bieżącą wodą, włożyć do małego garnka, zalać wodą, wsypać szczyptę soli i gotować przez 10 minut.

Seler, por i ziemniaki pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać 300 ml zimnej wody (trochę więcej niż 1 szklanka), posolić, a następnie gotować przez 20 minut.

W międzyczasie przygotować grzanki: kromkę chlebą pokroić na małe kwadraciki (ok. 1,5 cm x 1,5 cm) i zrumienić z każdej strony na patelni na brązowy kolor. Odstawić do wystygnięcia.

Kiedy minie 20 minut i zupa będzie już gotowa, zdjąć ją z gazu, dodać rzeżuchę, i zmiksować blenderem. Potem przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami (bazylią).

 

 

Gotowy krem wlać do talerza, posypać świeżą bazylią, dodać wcześniej przygotowane grzanki oraz ugotowane na twardo jajko, pokrojone w w krążki. Podawać.