Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

W schorzeniach trzustki

Choroby trzustki mogą przebiegać w formie ostrej lub przewlekłej. W formie przewlekłej może pojawić się cukrzyca. Podstawą leczenia jest restrykcyjna dieta oraz farmakologia.

 

 

Leczenie dietetyczne

 

Niezwykle istotne w zachowawczym leczeniu przewlekłego zapalenia trzustki jest odpowiednie postępowanie dietetyczne. Należy podkreślić, że u części chorych, szczególnie w mniej zaawansowanych okresach choroby, usunięcie czynnika przyczynowego (np. alkohol) i odpowiednia dietoterapia mogą być głównymi elementami leczenia.

 

W leczeniu dietetycznym wykorzystuje się produkty i potrawy dozwolone w diecie łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu. Do przyrządzania potraw zaleca się stosowanie technik dozwolonych w diecie łatwo strawnej (gotowanie tradycyjne i na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii lub pergaminie). Wykluczyć należy potrawy smażone, duszone z dodatkiem tłuszczu, pieczone w sposób tradycyjny. W okresie nasilenia dolegliwości istnieje konieczność przejściowego stosowania krótkotrwałej głodówki, a następnie przechodzenia na dietę płynną, a w dalszej kolejności płynną - wzmocnioną i papkowatą. Należy je jednak stosować możliwe krótko.


Wartość energetyczna diety powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb chorego, a nawet większa ze względu na obserwowane u pacjentów chudnięcie. U osób wyniszczonych można podjąć próbę zwiększenia wartości energetycznej diety, ale jest to trudne, ponieważ pacjenci mają obniżony apetyt i jednocześnie nie jest możliwe zwiększanie gęstości energetycznej diety poprzez dodatek tłuszczu do posiłków. Podaż białka powinna wynosić 1,2-1,5 g na kg masy ciała. Ponad 60% białka powinno charakteryzować się dużą wartością odżywczą (białko jaja jest zwykle dobrze tolerowane).

 

 

Zawartość tłuszczu w diecie powinna wynosić około 60-80 g. Przewidziana ilość w diecie uwzględnia tłuszcze zawarte w produktach, głównie takich, jak: mięso i jego przetwory, ryby, drób, mleko i jego przetwory, oraz tłuszcze dodane (masło, olej). Jeśli przy takiej podaży tłuszczu nadal utrzymuje się biegunka tłuszczowa, należy jeszcze bardziej ograniczyć jego ilość w diecie. W praktyce najłatwiej uzyskać to przez zupełne wykluczenie tłuszczu dodawanego do posiłków i potraw. Nadmierna jego zawartość w diecie, poza wywoływaniem biegunki tłuszczowej, może powodować również wystąpienie bólu. Jeżeli przy podaży tłuszczu na poziomie poniżej 20% energii z diety wystąpi biegunka tłuszczowa (bez bólów), to wskazane może być zwiększenie suplementacji każdego posiłku pankreatyną. Celem podawania preparatu jest polepszenie trawienia, a tym samym polepszenie wchłaniania i zmniejszenie lub ustąpienie objawów dyspeptycznych. W ciężkich przypadkach niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki dla uzupełnienia niedoborów tłuszczów stosuje się średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT).

 

Posiłki powinny być spożywane 5-6 razy dziennie, o stałych porach. Nie powinny być zbyt obfite objętościowo, a skład jakościowy posiłków powinien być podobny. Szczególnie ważna jest podobna ilość tłuszczu spożywana w poszczególnych posiłkach. Tolerancja wielu potraw i posiłków może zależeć od podania odpowiedniej ilości preparatów trzustkowych. Dotyczy to zwłaszcza pokarmów zawierających tłuszcz. Zatem u pacjentów przyjmujących preparaty lipazy trzustkowej zarówno ilość potraw, jak i ich skład powinny być dopasowane do ich ilości, i odwrotnie. Dawki i sposób podawania preparatów ustala lekarz.

 

W diecie powinna być uwzględniona odpowiednia ilość zarówno witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, jak i witamin z grupy B (B1, B2, B6, kwas foliowy) oraz witaminy C. W ostatnich latach wykazano, że pomocnicze znaczenie w leczeniu przewlekłego zapalenia trzustki może mieć suplementacja witaminami antyoksydacyjnymi (20CM100 mg-d“1 witaminy E i 400 mg-d_l witaminy C), jak również selenem. Ważne jest także zapewnienie zalecanego poziomu składników mineralnych, zwłaszcza wapnia i magnezu w diecie.

 

 

Podaż surowych warzyw i owoców w diecie jest uzależniona od indywidualnej tolerancji tych produktów przez chorego. Osobom, u których po spożyciu surowych warzyw i owoców występują dolegliwości z przewodu pokarmowego (bóle, wzdęcie, nudności, biegunka), należy podawać je w postaci ugotowanej lub upieczonej (np. pieczone jabłka). Osoby dobrze tolerujące surowe warzywa i owoce mogą otrzymywać surówki i sałatki.

 

Z diety należy bezwzględnie wykluczyć wszystkie rodzaje napojów alkoholowych (w tym również piwo), jak również wszelkie produkty i potrawy indywidualnie źle tolerowane przez chorego.

 

W przypadku występowania cukrzycy dietoterapia może być bardziej złożona. Wymaga ona jednoczesnego przestrzegania zasad postępowania dietetycznego w przewlekłym zapaleniu trzustki i cukrzycy. Wymaga to ścisłej współpracy gastroenterologa, diabetologa i dietetyka.

 

Opisane wyżej założenia diety w przewlekłym zapaleniu trzustki po ustąpieniu bólu podsumowuje poniższa tabela:

Wytyczne:

1. Wartość energetyczna diety około 2500-3000 kcal na dobę

2. Częste, mało obfite posiłki (5-6 razy dziennie)

3. Udział energii z poszczególnych składników pokarmowych:

 - białko: 80-120 g na dobę (320-A80 kcal na dobę)
 - tłuszcze: 60-80 g na dobę (540-720 kcal na dobę)
 - węglowodany: około 400 g na dobę (~1600 kcal na dobę - uzupełniają dobowe zapotrzebowanie energetyczne)

W zespole złego wchłaniania: 1. Przyjmowanie preparatów trzustkowych (40.000-80.000 jednostek lipazy na dobę)
2. Uzupełnienie niedoborów witamin: A, D, E, K, witamin z grupy B i kwasu foliowego

 

źródło: Dietoterpia 1, Postępowanie dietetyczne w schorzeniach trzustki, Dariusz Włodarek, Joanna Myszkowska-Ryciak

 

Zobacz podobne artykuły:

dieta obniżająca cholesterol, dieta podczas grypy, dieta podczas zaparcia, dieta przeciw przeziębieniom (na odporność), dieta przeciw reumatyzmowi, dieta w alergiach pokarmowych, dieta w chorobie Alzheimera, dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, dieta w zespole jelita drażliwego, dieta w zespole napięcia przedmiesiączkowego, dieta wzmacniająca serce, dieta zapobiegająca migrenie, dieta zapobiegająca osteoporozie, dieta zasadowa (alkaliczna, odkwaszająca), leczące herbatki z ziół, chemia w żywności

 


Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 139 gości oraz 0 użytkowników.

kwiecień 2020
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top